[[TitleIndustry]]

Uzroci oštećenja vijaka i cijevi

Date:Aug 08, 2018

1. Zavrtanj se rotira u cevi, a trenje između materijala i oba dela dovodi do postepene radne površine vijka i cijevi: promjer vijaka se postepeno smanjuje, a prečnik unutrašnje rupe barela se postepeno povećava. Prema tome, odgovarajući prečnik promjera između vijka i cijevi se malo povećava sa postepenim habanjem oba. Međutim, pošto se otpor prednje glave i spliter ploče cijevi ne mijenjaju, to povećava protok propuštanja kada se ekstrudirani materijal napreduje, tj. Količina materijala koja teče od prečnika prečnika do smera uvlačenja se povećava. Kao rezultat, proizvodnja ekstrudera je smanjena. Ova pojava dovodi do povećanja vremena prebacivanja materijala u cevi, čime se materijal raspada. U slučaju polietilena, gas vodonik-hlorida koji se proizvodi razgradnjom povećava koroziju vijka i cijevi.

2, ukoliko postoje materijali kao što su kalcijum karbonat i staklena vlakna u materijalu, može ubrzati habanje vijaka i cijevi.

3. Pošto materijal nije ravnomerno plastificiran, ili metalna strana materije se pomeša sa materijalom, obrtni moment vijaka se iznenada povećava. Ovaj obrtni momenat prelazi granicu snage vijaka, a vijak je prekinut. Ovo je nekonvencionalna šteta od udesa.

4. Kada su vijci i cijev postavljeni, horizontalna i ravnoteza nisu podešena, a vijci za pričvršćivanje nisu ojačani. U trenutku pokretanja, cev vijaka ima trenje, što ubrzava oštećenja cijevi vijka.

5. Vreme predgrevanja pre započinjanja nije dovoljno, sirovina nabavljena u vijčanim cijevima nije potpuno omekšana, početni obrtni moment je prevelik, ili postoji veliki komad neosetljivog materijala, što dovodi do širenja ili prekida cijevi vijka. Oštećenja menjača.

Kućni visokokvalitetni ekstruderi obično doprinose zaštiti od preopterećenja glavnom motorju ekstrudera koji može u određenoj meri zaštititi cijevi za vijke, u velikoj mjeri smanjujući spirale vijka i izvrtanje. Međutim, ako je struktura vijka na tački sile slaba ili je vrijeme naglo, oštećenja vijka se i dalje mogu pojaviti.


Par: Popravka vijaka

Sljedeći: Dnevni način održavanja dvostrukog izvijača