Uvođenje rotirajućeg remena s vijkom u plastificiranje amortizera

Uvođenje rotirajućeg remena s vijkom u plastificiranje amortizera

Date:Apr 28, 2019

uvođenje rada rotirajućeg pojasa vijka u plastificiranje amortizera

U proizvodnji vijčane cijevi za nitriranje, glavni faktori koji utječu na kvalitetu plastifikacije su: omjer dužine i promjera, omjer kompresije, povratni tlak, brzina vijka, temperatura grijanja cijevi, itd.

 

Povratni pritisak

A. Povišenje pritiska može povećati rad koji se obavlja vijkom na taljenju smole, eliminirati neotopljene plastične čestice i povećati gustoću i ujednačenost sirovina u cijevi za hranjenje.

B. Povratni pritisak se koristi za povećanje temperature bureta, a njegov efekat je najupečatljiviji.

C. Prekomerni povratni pritisak olakšava razlaganje plastike sa visokom termičkom osetljivošću i može izazvati salivaciju za plastiku sa niskim viskozitetom. Ako je povratni pritisak prenizak, gotovi proizvodi mogu imati mjehuriće.

 

Brzina vijaka

A. Rotirajuća brzina vijka direktno utiče na smicanje plastike u spiralnom žlijebu.

B. Mali vijčani utori brže apsorbiraju toplinu od plitkih, što je dovoljno da omekša plastiku tokom kompresije. Toplinska energija trenja između vijka i stijenke bačve je manja, tako da su pogodni za rotaciju velike brzine i povećavaju kapacitet plastifikacije.

C. Veliki vijak ne bi se trebao brzo vrtiti kako bi se izbjegla neujednačena plastifikacija i prekomjerna toplina trenja.

D. Za plastiku sa visokom termičkom osetljivošću, ako je brzina zavrtanja previsoka, plastika će se lako raspasti.

E. Obično, vijak različitih veličina ima određeni raspon brzina vrtnje, opća brzina vrtnje je 100 o / min; preniska ne može rastopiti plastiku, previsoka će zapaliti plastiku.


Par: Odnos dužine i promjera i omjer kompresije koji utječu na plastificiranje kvalitete bimetalnih vijaka

Sljedeći: Plastični ekstruder, vijak, prilagođena prerada, obnova